Omgaan met mondzorg van verstandelijk beperkten, zo doe je dat!


Hoe ga je om met de mondzorg van verstandelijk beperkten?

Naar de tandarts of mondhygiënist gaan is voor veel mensen een ‘moetje’. Elk halfjaar plan je de afspraak voor een controle in en als je geluk hebt sta je met een kwartiertje weer buiten zonder al te veel problemen. Je poetst twee keer per dag je tanden, flost en dan is het klusje wel geklaard. Het kost weinig tijd en zorgt voor een hoop zekerheid over je mondgezondheid. Echter, dit geldt niet voor iedereen. Waar het voor jou een kleine moeite is, kan het een hele opgave zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Waar moet je op letten en hoe kun je zo iemand het beste ondersteunen bij het verzorgen van het gebit? We leggen het je graag uit.

Ga op zoek naar een specialist

Het is belangrijk om een specialist te zoeken voor de persoon in kwestie, die extra tijd per afspraak inplant en begrijpt met wat voor persoon ze te maken hebben. Reguliere tandartsen werken vaak op een strak schema en hebben niet de tijd om geduldig te zijn met een tegenwerkende patiënt. Daarnaast werken ze vaak vanuit hun eigen praktijk, terwijl iemand met een verstandelijke beperking het misschien lastig vindt om hier zelfstandig of onder begeleiding naartoe te reizen.

Fresh Unieke Mondzorg kan mobiele mondzorg verschaffen, waardoor de persoon in kwestie in het gemak van zijn of haar eigen omgeving geholpen kan worden. Ook kunnen zij ondersteuning en training bieden aan verzorgers van een instelling om cliënten dagelijks te sturen. Een bekende omgeving en bekende gezichten zorgen voor meer rust, waardoor de behandeling vaak makkelijker uitgevoerd kan worden.

Wees geduldig

Waarschijnlijk is de persoon in kwestie zich erg bewust van het feit dat hij of zij moeite heeft met het ritueel van tanden poetsen. Dit kan zorgen voor schaamte, faalangst of zelfs volledige tegenwerking. Boos worden, ongeduldig zijn of drammen heeft in zo’n geval geen enkele zin en werkt eigenlijk alleen maar averechts. Zorg dat je geduldig bent, duidelijk communiceert met hem of haar en moedig aan. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat de persoon in kwestie goed begrijpt wat er verwacht wordt en dat hij of zij zelf dagelijks de tandenborstel oppakt. Het is niet erg als er wat hulp nodig is, als je er maar voor zorgt dat hij of zij zich op het gemak voelt. Dit geldt niet alleen voor verzorgenden, maar ook voor de directe familie van de verstandelijk beperkte.

Het is logisch dat verzorgenden van een instelling door hun dagelijkse werkzaamheden nauwelijks tijd hebben om de mondzorg van cliënten goed in de gaten te houden. Toch is het belangrijk om dit onderdeel niet links te laten liggen, omdat het voor een hoop ellende kan zorgen wanneer het gebit er slecht aan toe is en er infecties ontstaan. Een specialist maakt een zorgplan op maat per cliënt en ondersteunt medewerkers waar nodig, zodat de kwaliteit van leven van de verstandelijk beperkte zo hoog mogelijk blijft.