Wist je dat? Gingivitis is een ander woord voor tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking ontstaat door de ophoping van tandplak en tandsteen rondom de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaan er bacteriën die een tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Het is heel belangrijk dat verzorgers de mondhygiëne van cliënten goed in de gaten houden en dat er heel goed gepoetst wordt. Een tandvleesontsteking kan namelijk voorkomen worden en het beste genezen door een goede mondhygiëne. Als er niets aan een tandvleesontsteking gedaan wordt, kun je in het ergste geval tanden verliezen doordat het tandvlees verslapt en het kaakbot wordt aangetast. Dat willen we natuurlijk voorkomen. We zien vaak dat de volgende vragen veel gesteld worden; “Hoe herken ik tijdig een tandvleesontsteking?” “Wat ervaart de cliënt bij een tandvleesontsteking?” “Wat zijn de symptomen van een tandvleesontsteking en hoe kun je het als verzorger voorkomen?” “Hoe geneest een tandvleesontsteking het beste?”. Wij geven graag antwoord op al deze vragen en vertellen je alles wat je moet weten over een tandvleesontsteking bij cliënten!
De meeste mensen hebben vaak niet door dat ze een tandvleesontsteking hebben. Dat komt omdat het in veel gevallen geen pijn doet. Toch zijn er wel bepaalde punten waar je als verzorger op kan letten. Je kunt een tandvleesontsteking bij cliënten herkennen aan de volgende symptomen:
Een tandvleesontsteking gaat helaas niet vanzelf over. Het is dan ook erg belangrijk om er niet te lang mee rond te lopen. Wat je als verzorger kan doen tegen tandvleesontsteking bij cliënten:
Met deze tips herken je ontstoken tandvlees bij cliënten! Heb je nog vragen over tandvleesontsteking bij cliënten? Neem dan gerust contact met ons op. Benieuwd naar meer handige informatie en tips? Lees hier meer!